Κουκλοπέδιο

Ιστορίες του μπερντέ

με ζωντανή μουσική από το Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς

 

Ακούσατε, ακούσατε! Παράσταση Καραγκιόζη από το Εργαστήρι Κουκλοθέατρου και Θεάτρου Σκιών «ΚΟΥΚΛΟΠΕΔΙΟ» του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς. Τα παιδιά του εργαστηρίου παρουσιάζουν τη νέα τους παράσταση «Ο Καραγκιόζης κι η μεγάλη βεγγέρα».

 

 

Ο Καραγκιόζης, ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων πρωταγωνιστεί σε μια πρωτότυπη παράσταση βασισμένη σε ιδέες, διάλογους κι αυτοσχεδιασμούς της ομάδας.

 

 

Οι διακοπές ξεκινούν κι ο πασάς με την κόρη του ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στα θερινά ανάκτορα! Ο Καραγκιόζης είναι ο καπετάνιος στο μεγάλο καΐκι που θα τους φέρει από την απέναντι στεριά κι όλος ο θίασος αρπάζει την ευκαιρία για βόλτα, βουτιές, ψάρεμα και ρομαντζάδα! Η «μεγάλη βεγγέρα» είναι μια γιορτή σαν τα παλιά γλέντια που ζητούσαν απλές αφορμές για να συμβούν. Είναι η ανάγκη όλων μας για ανταμώματα και συνάξεις, κεράσματα, πειράγματα και γέλια! Ο Καραγκιόζης φροντίζει να γίνουν όλα όπως πρέπει, ώστε το γλέντι να ξεκινήσει ταυτόχρονα στο μπερντέ και στις καρδιές των θεατών.

 

 

Τα παιδιά αφού μελέτησαν φιγούρες και σκηνικά παλιών καραγκιοζοπαικτών, σχεδίασαν και κατασκεύασαν με παραδοσιακό τρόπο τους δικούς τους ήρωες. Πηγή έμπνευσης ο σπουδαίος Χρήστος Χαρίδημος και οι κατασκευές από χαρτόνι του Σωτήρη Σπαθάρη. Η τέχνη του παραδοσιακού θεάτρου σκιών συνεχίζει να γοητεύει και να διασκεδάζει. Ο μεγάλος μπερντές με τα λαμπιόνια του, οι πολύχρωμες φωτεινές φιγούρες και η ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα που συνοδεύει την παράσταση, δημιουργούν μια γέφυρα μνήμης και φέρνουν στο νου ένα απόβραδο μακρινό, την ώρα που μικροί και μεγάλοι περιμένουν σε μια αλάνα να ξεκινήσει μια ακόμη περιπέτεια του Καραγκιόζη.

 

 

Το Εργαστήρι Κουκλοθεάτρου και Θεάτρου Σκιών «ΚΟΥΚΛΟΠΕΔΙΟ» του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς εντάσσεται στο κύκλο εργαστηρίων «Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά – Κουκλοθέατρο, Θέατρο Σκιών, Δημιουργική Γραφή» που πραγματοποιούνται στο φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην Αγριά με μεγάλη συμμετοχή παιδιών κι εφήβων της περιοχής. Οι παραστάσεις που παρουσιάζει γίνονται αποκλειστικά από παιδιά που ζωντανεύουν την κούκλα- φιγούρα που τα ίδια έχουν κατασκευάσει!

 

 

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις του εργαστηρίου στην ιστοσελίδα:

https://kouklopedio.wixsite.com/mysite και στο
www.facebook.com/Kouklopedio.PuppetWorkshopsForKids

 

Υπεύθυνη των εργαστηρίων είναι η παιδαγωγός κι ιστορικός τέχνης Σταυρούλα Μαστρογιάννη.

 

Παίζουν τα παιδιά:

Καραγκιόζης: Χρήστος Βαΐτσης
Χατζηαβάτης: Ευαγγελία Σαρλάρα
Κολλητήρης: Ίθαν Φον Τραπ
Κοπρίτης // Διονύσιος : Αναστασία Ζάχου
Μιριγκόκος // Σολομών // Πασάς: Λήδα Κωτούλα
Ταχήρ // Μορφονιός // Αγλαΐα: Οδυσσέας Σταυρόπουλος
Μπάρμπα- Γιώργος // Βεζυροπούλα: Ελένη Καρακάνα
Σταύρακας: Ιάσονας Οικονόμου
Βοηθοί σκηνής: Γιώργος Καρακάνας
Νίκος Κρητικός
Υποβολέας: Άννα Τσιαννάκα

 

Παραδοσιακή ορχήστρα:

Κανονάκι: Ζήσης Γεωργαλιός
Βιολί – Τραγούδι: Τάσος Λιλής
Πολιτικό λαούτο: Ιωάννης Κουλιανός
Κρουστά – Τραγούδι: Φανή Μπαρμπή
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Σταυρούλα Μαστρογιάννη

 

« Ακούσατε, ακούσατε! Απόψε θα βεγγερίσουμε όλοι μαζί! Θα φάμε, θα πιούμε και
νηστικοί θα κοιμηθούμε!»

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn