Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής

Ο Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στο Ηρωικό Μεσολόγγι, πόλη στην οποία συναντά κανείς σε κάθε του βήμα το μεγαλείο της Ελληνικής Ψυχής και Αξιοπρέπειας! Από την πολύ παιδική ηλικία και παράλληλα με το σχολείο του, πάντα άριστος μαθητής, η αγάπη και η κλίση του στην τέχνη του Θεάτρου Σκιών ήταν ιδιαίτερα έκδηλη.

 

Πίσω από τον μπερντέ κατά την προετοιμασία της παράστασης.

 

Σε ηλικία δυόμιση χρόνων βλέπει πρώτη φορά ζωντανή παράσταση θεάτρου σκιών από το μεγάλο Καραγκιοζοπαίχτη Γιώργο Χαρίδημο στην Πλάκα. Είναι μαθητής του Κώστα Αθανασίου, ωστόσο, τόσο στο τελετουργικό (μίμηση – λόγος – κίνηση), όσο και στο εικαστικό κομμάτι της τέχνης (ζωγραφική – κατασκευή φιγούρων και σκηνικών) έχει δεχθεί επιρροές από τους σπουδαίους Βάγγο Κορφιάτη και Μάνθο Αθηναίο.
Το 1998 σε ηλικία δεκατριών ετών δίνει την πρώτη επίσημη παράσταση στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, όπου φοιτά. Το 2000 δίνει παραστάσεις στο Σίδνεϋ και τη Μελβούρνη στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων για την Ολυμπιάδα, το 2002 παρουσιάζει ειδική παράσταση για κωφάλαλους στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ενώ το το 2003, 2004 και 2005 συμμετέχει στα «Ηραία», του Δήμου Πυθαγορείου της Σάμου.
Το 2005 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ARION, διδάσκει κατασκευή φιγούρας και παρουσιάζει τη δική του παράσταση «Ο Καραγκιόζης Γαμπρός υπό Ιατρική παρακολούθηση» σε εκπαιδευτικούς από σχολεία Ευρωπαϊκών Χωρών.
Τον Φεβρουάριο του 2007 δίνει εξετάσεις για να πάρει το δίπλωμα του Καραγκιοζοπαίχτη και την σχετική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας παίρνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους άλλους υποψηφίους.
Το 2016 είναι ένας από τους τρεις εν ζωή Καραγκιοζοπαίχτες που συμμετέχουν με τα έργα τους στην έκθεση “Το Θέατρο Σκιών στην Ελλάδα”, διάρκειας έξι μηνών που φιλοξενείται στο “Εθνικό Ιστορικό Μουσείο” σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.

 

Special Olympics ATHENS 2011 – Closing Ceremony, Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, συμμετοχή με Γλυκερία.

 

Ακόμα, εικαστικά έργα του – φιγούρες και σκηνικά – φιλοξενούνται στην έκθεση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα “Το ηρωικό δράμα στο θέατρο σκιών”, διάρκειας ενός (1) έτους (Μάιος 2017 – 2018), στη Θεσσαλονίκη. Η δουλειά του έχει επικροτηθεί με βραβεία και τιμητικές πλακέτες από το Δήμο Νέας Σμύρνης και, δύο φορές, από την Ένωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ενώ έχει προβληθεί και από τα ΜΜΕ. Ιδιαίτερη στιγμή στάθηκε η συμμετοχή του στην Τελετή Λήξης των Special Olympics ATHENS 2011, τον Ιούλιο του 2011, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου μέσα από τη φωνή του, τις φιγούρες του και τα σκηνικά του εκπροσώπησε και ανέδειξε το Ελληνικό Θέατρο Σκιών.

 

 

Παιχνίδι με το φως και τη σκιά.

 

Σήμερα, ο Κωνσταντίνος, Διπλωματούχος της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και κάτοχος Μεταπτυχιακού του Τμήματος Maritime Economics and Logistics (MEL) του Erasmus University of Rotterdam ζει στην Αθήνα, εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία και βιοπορίζεται από το επάγγελμά του, το οποίο επίσης τον γοητεύει ιδιαίτερα.

 

Τα Αινίγματα της Βεζυροπούλας, ΑΤΤΑΛΟΣ (2018).

 

Παράλληλα είναι μόνιμος συνεργάτης του «Μουσείου Θεάτρου Σκιών Χαρίδημος», ενώ σκηνοθετεί και παρουσιάζει πρωτότυπες και επίκαιρες παραστάσεις για ενήλικο κοινό, σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους. Η αγάπη του για την πολυ-εκφραστική τέχνη του θεάτρου σκιών τον ωθούν στην αναζήτηση της πιο μόνιμης «στέγης» προβολής. Τη θεατρική σεζόν 2017-18 φιλοξενείται στον κινηματογράφο “Άτταλος” της Νέας Σμύρνης σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, το 2018-19 φιλοξενείται στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, στο Γκάζι, ενώ την καλλιτεχνική περίοδο 2019-20 παρουσιάζει στον τεχνοχώρο Cartel, στο Βοτανικό, την ενότητα «Μυθικός Καραγκιόζης», με παραστάσεις εμπνευσμένες από την Ελληνική Μυθολογία, προβάλοντας αυτό το Θέαμα μέσα από μια πιο καλλιτεχνική, πνευματική και πρωτότυπη διάσταση.

 

Μυθικός Καραγκιόζης – Στιγμιότυπο (2021).

 

Πρόσφατα, επιθυμώντας διακαώς να φυλάξει το μέλλον του παραδοσιακού χαρακτήρα της Τέχνης του Καραγκιόζη, αλλά συγχρόνως να κάνει τις παραστάσεις του πιο ελκυστικές στα μάτια των μικρών και μεγάλων θεατών, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη, επικοινωνεί και παρουσιάζει την ενότητα «Μυθικός Καραγκιόζης», καθώς και την σπάνια παράσταση «Ο Καραγκιόζης και ο Αθανάσιος Διάκος», στην πληρέστερη εκδοχή του έργου που παρουσιάστηκε ποτέ, μέσω live streaming, στην πλατφόρμα viva.gr, δημιουργώντας άρτιες συνθήκες θεατρικής λήψης υψηλής ανάλυσης με μια πιο κινηματογραφική ματιά.

 

Ο Καραγκιόζης και ο Αθανάσιος Διάκος – Στιγμιότυπο (2021).

 

Και τα όνειρα ενός καλλιτέχνη δεν σταματούν εδώ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn