«Ο Καραγκιόζης και τα τέρατα της κλιματικής αλλαγής»

Θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση

«Ο Καραγκιόζης και τα τέρατα της κλιματικής αλλαγής»

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας

Πέμπτη 17 & Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Ώρα Έναρξης Παράστασης: 20:30

 

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ – ΜΟΥΣΙΚΗ – ΧΟΡΟΣ

στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού

Οι προκρατήσεις θέσεων έχουν αρχίσει στα digitalculture.gov.gr και nationalopera.gr

 

Ο πολιτιστικός οργανισμός «ΚΡΟΜΑ» με χαρά ανακοινώνει την παρουσίαση της εκθαμβωτικής μουσικής παράστασης θεάτρου σκιών με τίτλο “Ο Καραγκιόζης και τα τέρατα του κλιματικής αλλαγής”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας, την Πέμπτη 17 & Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023 στις 20:30.

Με την επικείμενη κλιματική κρίση να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, η μουσική παράσταση “Ο Καραγκιόζης και τα τέρατα του κλιματικής αλλαγής” προσκαλεί το κοινό να ενώσει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίσιμη πρόκληση. Μέσα από μια συναρπαστική ιστορία, τα τραγούδια, οι χορογραφίες και οι ζωντανές μουσικές εκτελέσεις θα αναδείξουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας και τον ρόλο που καθένας μας μπορεί να παίξει στην προστασία του.

Οι θεατές θα ταξιδέψουν μέσα από τις περιπέτειες του δημοφιλέστερου λαϊκού μας ήρωα, του Καραγκιόζη, ανακαλύπτοντας διάφορες εποχές και τοποθεσίες που έχουν πληγεί από τις αλλαγές του κλίματος. Με εντυπωσιακά σκηνικά, πρωτότυπο σενάριο και μοναδικές φιγούρες, η παράσταση θα δημιουργήσει μια συναρπαστική εμπειρία που θα ενθαρρύνει το κοινό να αναρωτηθεί και να δράσει για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μην χάσετε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία να ζήσετε μια μουσική θεατρική εμπειρία που θα σας κινήσει σε βάθος και θα σας ενθαρρύνει να συμβάλετε στην αγώνα για την αειφόρο μέλλον του πλανήτη μας.

Ελάτε να συναντήσουμε τα τέρατα της κλιματικής αλλαγής και να ενώσουμε τις φωνές μας για το μέλλον της Γης!

Το έργο

Βλέποντας ο Καραγκιόζης αυτά που συμβαίνουν γύρω του, πράγματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, φοβάται για το μέλλον και ό,τι μπορεί να συμβεί.

Κάνοντας αυτές τις σκέψεις, ο ύπνος τον τυλίγει στα φτερά του και τότε «ζει» τον εφιάλτη της κλιματικής αλλαγής. Παλεύει με τα στοιχεία της φύσης, τις μεταλλάξεις που γίνονται στα ζώα και έρχεται αντιμέτωπος με τον φοβερό εγκέλαδο!

Κλιματική αλλαγή

Είναι γεγονός πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο σημερινός άνθρωπος. Από την υπερθέρμανση του πλανήτη και την μεταβολή των καιρικών συνθηκών, ως τις μαζικές εξαφανίσεις ειδών, η ανάγκη για επιτεταμένη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού είναι εξέχουσας σημασίας. Κυρίως η νέα γενιά και τα παιδιά, από τη μία είναι αυτά που θα βιώσουν εντονότερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ από την άλλη αποτελούν μία ηλικιακή ομάδα που αν ευαισθητοποιηθεί, μπορεί να επιφέρει τις μεγαλύτερες αλλαγές προς ένα καλύτερο μέλλον.

Η ευαισθητοποίηση για την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μια θεματική με την οποία καταπιάνεται η τέχνη ήδη από την δεκαετία του ’60. Άλλωστε, ποιος καλύτερος τρόπος να μιλήσεις για τόσο σημαντικά θέματα παρά μέσα από την τέχνη, η οποία αποτελεί μια  πανανθρώπινη μορφή επικοινωνίας. Η τέχνη πηγάζοντας μέσα από την εσωτερική ανάγκη του καθενός να γνωρίσει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τον κόσμο γύρω του, έχει τη δυνατότητα να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς πολιτών με οικολογική συνείδηση. Πολίτες που μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην καθιέρωση ενός νέου τρόπου ζωής,στον οποίο ο άνθρωπος θα είναι ισότιμο μέλος με όλες τις υπόλοιπες μορφές ζωής και όχι δυνάστης τους και κατ’ επέκταση του φυσικού περιβάλλοντος εν γένει.

Συντελεστές

Θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση

Οργάνωση: ΚΡΟΜΑ ΑΜΚΕ

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Σπανούδης

Σκηνοθεσία – κείμενα – μουσική επιμέλεια – φιγούρες – σκηνικά: Χρήστος Στανίσης

Τα μουσικά μέρη αποδίδει ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων:

Λαούτο – ούτι – τραγούδι: Μιχάλης Αναστασίου

Βιολί: Χρήστος Δανάς

Σαντούρι – τραγούδι: Μελίνα Μπιτζίδου

Χορός: Κώστας Αλεξανδρίδης και η ομάδα του (Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Ιάσονας Αλεξανδρίδης, Στάθης Αλεξανδρίδης, Ειρήνη Μπαϊράμογλου)

Επιμέλεια εκπαιδευτικού υλικού: Μαρία-Μανταλένα Σοφρά

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Εκπαιδευτικό Υλικό

Η ΚΡΟΜΑ ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) είναι χαρούμενη να ανακοινώσει μια σημαντική πρωτοβουλία για την εκπαίδευση των παιδιών με έμφαση στο θέατρο σκιών και την κλιματική αλλαγή. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση της συνείδησης για το περιβάλλον και την ανάπτυξη της κρίσιμης σκέψης μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες.

Το πρωτότυπο καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει σετ για την παραγωγή φιγούρας του θεάτρου σκιών, έχει σχεδιαστεί με μεγάλη φροντίδα για να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και τη μάθηση μέσα από την τέχνη. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη μαγεία του θεάτρου σκιών και να δημιουργήσουν τις δικές τους παραστάσεις, ενώ ταυτόχρονα θα ενημερωθούν για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον μας.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών και η διανομή του εκπαιδευτικού υλικού θα πραγματοποιηθεί δωρεάν σε όλα τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν τις μουσικές παραστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουμε να τα ενθαρρύνουμε να ανακαλύψουν τη χαρά της μάθησης μέσα από το παιχνίδι και την τέχνη, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιούμε για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Η ΑΜΚΕ ΚΡΟΜΑ είναι πεπεισμένη ότι η καλλιτεχνική έκφραση και η εκπαίδευση μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. 

Βιογραφικά Συντελεστών

Χρήστος Στανίσης

Ο Χρήστος Στανίσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη. Από το 1993 δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Σε σχολεία (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια), σε εκδηλώσεις Δήμων και πολιτιστικών συλλόγων, σε θέατρα, σε μουσικές σκηνές (Μύλος Θεσσαλονίκης, Γυάλινο μουσικό θέατρο κ.α.), στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, σε εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων  σε φεστιβάλ Ελλάδα και εξωτερικό, σε διάφορα μουσεία κ.α.

Από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011 παρουσίασε στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 σειρά από κλασικές κωμωδίες του Καραγκιόζη και ανέβασε σε συνέχειες τους άθλους του Ηρακλή, τον Διγενή Ακρίτα, τον Θησέα και τον Μινώταυρο, τον ήρωα Περσέα, τον Ερωτόκριτο, παραλογές (της Άρτας το γεφύρι, του νεκρού αδερφού κ.α.) τα Ελληνικά παραμύθια κ.ά. 

Έχει συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, ζωγράφους και χορευτές όπως οι : Ψαραντώνης, Νίκος Δημητράτος, Αγάθωνας, Μίμης Πλέσσας, Χριστόδουλος Χάλαρης, Ross Daly, Αντώνης Καφετζόπουλος, Κωνσταντίνος Παλιάν, Κώστας Αλεξανδρίδης κ.α.

Τον Φεβρουάριο του 2022 συμμετείχε στο 1ο φεστιβάλ σύγχρονου θεάτρου σκιών «Πού πας, βρε Καραγκιόζη;» όπου έλαβε μέρος στη συζήτηση για το θέατρο σκιών στο χθες και στο σήμερα, στην εικαστική έκθεση του φεστιβάλ, δίδαξε την τέχνη του θεάτρου σκιών σε εργαστήριο για παιδιά και παρουσίασε την παράσταση «Το μαγεμένο πουλί» με μουσική επένδυση από τις ιστορικές ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά.

Κώστας Αλεξανδρίδης

Ο Κώστας Αλεξανδρίδης είναι χορευτής και δάσκαλος παραδοσιακών χορών που ερευνά επί σειρά ετών την χορευτική παράδοση της Ελλάδας και του Πόντου και προσπαθεί να την διαδώσει σε όλο τον κόσμο.

Γεννήθηκε το 1958. Φοίτησε με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αποφοίτησε το 1981. Υπήρξε μέλος του χορευτικού συγκροτήματος και δάσκαλος στο Σωματείο «Ελληνικοί χοροί Δόρα Στράτου» (1976-1981). Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι». Δίδαξε ελληνικούς χορούς σε δεκάδες πολιτιστικά σωματεία και Δήμους και σε ειδικά σεμινάρια στο Εξωτερικό. Βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας το 1996, από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά το 1994. Τιμήθηκε με το παράσημο του διακεκριμένου λαϊκού καλλιτέχνη στην πρώην Σοβιετική Ένωση το 1988. 

Επιμελήθηκε τις τελετές παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο (1988, 1992), στο ΟΑΚΑ (1986,1991), στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (1985,1986,1993,1996). Σκηνοθέτησε εκατοντάδες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ποντιακό θέατρο. Διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα βεστιάρια με 2.000 περίπου παραδοσιακές ενδυμασίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αυθεντικές.

 

Γιάννης Σπανούδης

O Γιάννης Σπανούδης είναι ο διαχειριστής του πολιτιστικού οργανισμού KROMA που διοργανώνει το ετήσιο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών “Πού πας, βρε Καραγκιόζη;” Είναι εκδότης του ψηφιακού περιοδικού KROMA Art Magazine και επιμελητής πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το KROMA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ελλάδα. Επικεντρώνεται στην επιμέλεια εικαστικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών δράσεων με κυρίαρχο στόχο την εξοικείωση του ευρέος κοινού με τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή εικαστική δημιουργία, καθώς και τη μορφοποίηση κατάλληλων συνθηκών για την κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της χώρας.
Το KROMA έχει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Μέχρι σήμερα, έχει διοργανώσει 44 εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά προγράμματα με τη συμμετοχή 1200 παιδιών καθώς και 18 εκθέσεις και 2 φεστιβάλ 42.000 και 6.500 επισκεπτών αντίστοιχα. Υλοποιεί με τεράστια επιτυχία το ετήσιο Φεστιβάλ σύγχρονου θεάτρου σκιών «Πού πας, βρε Καραγκιόζη;».

Εκτός από την οργάνωση και επιμέλεια καλλιτεχνικών δράσεων, η κύρια δραστηριότητα του KROMA είναι η έκδοση ενός ψηφιακού περιοδικού τέχνης, (το μοναδικό στη χώρα μας) το οποίο είναι διαθέσιμο για δωρεάν λήψη μέσω του Google Play ή του AppStore. Στον τομέα των ψηφιακών εκδόσεων το KROMA δραστηριοποιείται από το 2016 και έχει ήδη βραβευτεί οκτώ φορές με Digital Media Awards.

To KROMA έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει λάβει επιχορήγηση για δράσεις που σχετίζονται με τον ψηφιακό πολιτισμό καθώς και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Μαρία-Μανταλένα Σοφρά

Η Μαρία Μανταλένα Σοφρά είναι παιδαγωγός προσχολικής αγωγής και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του KROMA. Έχοντας ασχοληθεί με τον εκπαιδευτικό χώρο από το 2007, η επαγγελματική της πορεία χαρακτηρίζεται από αφοσίωση στην προώθηση της εκπαίδευσης και της κουλτούρας στους μικρούς μαθητές της.Υπήρξε ένα από τα πρώτα στελέχη του πιλοτικού προγράμματος “Σύζευξη Γενεών”, το οποίο αποτέλεσε σύμπραξη παιδικών σταθμών και Κέντρων Ανοιχτής Πρόνοιας (ΚΑΠΗ), στοχεύοντας στην ένταξη των παιδιών στο παιδικό και κοινωνικό περιβάλλον με αμοιβαίο όφελος για κάθε γενιά. Είναι πτυχιούχος του προγράμματος “Ελληνικός Πολιτισμός” του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα τις σπουδές της στον τομέα της μουσειακής εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, αναζητώντας συνεχώς νέες γνώσεις και προσεγγίζοντας την εκπαίδευση με διαφορετικότητα και δημιουργικότητα.

Από το 2020, συνεργάζεται εθελοντικά με τον οργανισμό KROMA ως υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έχει συμβάλει στην υλοποίηση και οργάνωση σε 27 από τα συνολικά 44 εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού, αναπτύσσοντας ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες με εφαλτήριο την τέχνη καλούν τα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητα και τη μοναδικότητά τους.

Πληροφορίες

  • Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
  • Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
  • Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr 
  • Για την ακριβή ώρα έναρξης των παραστάσεων συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ.
  • Για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία ώρα πριν από την έναρξη της κάθε εκδήλωσης.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει αναλάβει και φέτος τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος.

Ακολουθήστε το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» στα social media:

Video, Facebook, Instagram

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας
Ο Χρήστος Στανίσης επί τω έργω! Φωτογραφία: sofiacamplioni.com
Η μουσική ομάδα Φωτογραφία: sofiacamplioni.com
Χρήστος Στανίσης Φωτογραφία: sofiacamplioni.com

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn