Ισμήνη Μπονάτσου

Ισμήνη Μπονάτσου

Η Ισμήνη Μπονάτσου σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1986-1991). Συνέχισε τις σπουδές της, στη Facultad de Bellas Artes, Universitat de Barcelona, με υποτροφία της Ισπανικής κυβέρνησης (1993-1994), και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σχεδιασμός -Χώρος – Πολιτισμός»της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ (2010-2012). Υπήρξε μόνιμη καλλιτεχνική συνεργάτης του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Stichting SFERRA» στο Άμστερνταμ (1995- 2007) και είχε την εικαστική επιμέλεια του έντυπου υλικού για συναυλίες στην Ολλανδία και το Βέλγιο. Συνεργάστηκε με το ραδιοφωνικό τμήμα του Οργανισμού παραγωγής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών Teleac/NOT, Χίλβερσουμ, Ολλανδία. Έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία, την κατασκευή σκηνικών και την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου. Έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο της street art. Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ισπανία και συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Η Ισμήνη Μπονάτσου συμμετέχει στην έκθεση «Στον μπερντέ: ο Καραγκιόζης ως εφήμερη διαχρονία» με το έργο «Χρόνια αθωότητας».

Τίτλος: Χρόνια αθωότητας
Μέγεθος: 72Χ30 εκ.
Υλικά: Ακρυλικό και κοπτική σε χαρτί
Έτος: 2022

«Ο Καραγκιόζης, ήδη από τον 20ο αιώνα, είναι φιγούρα άλλης εποχής. Πολλώ μάλλον τον 21ο.
Φέρει ως ανάμνηση την παλιά Ελλάδα μαζί με μια νοσταλγία για όσα χάθηκαν ή δεν κερδήθηκαν ποτέ.
Σαν παιδί θεωρούσα τον Καραγκιόζη ταυτόσημο με τον Ε. Σπαθάρη. Αυτές τις οικείες κ γνώριμες φιγούρες θέλησα να χρησιμοποιήσω στο έργο μου. Βασίστηκα σε σχέδια του Σωτήρη και Ευγένιου Σπαθάρη (αρχείο Σπαθάρειου Μουσείου) με αναφορές στους παλιότερους καραγκιοζοπαίχτες Μίμαρο, Μόλλα, Ξάνθο και Πρεβαζάνο.»
Ισμήνη Μπονάτσου

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn