Ιόλη Ξιφαρά

Ιόλη Ξιφαρά

Η Ιόλη Ξιφαρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήναα (εργαστήρια Χρόνη Μπότσογλου και Δημήτρη Μυταρά) όπου κέρδισε τρεις φορές το αριστείο εργαστηρίου. Το 1992-1993 σπούδασε με υποτροφία Erasmus στην École Nationale Superieur des Beaux-Arts στο Παρίσι όπου έμαθε την τεχνική της νωπογραφίας (φρέσκο). Στο Παρίσι γνώρισε τον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό, δίπλα στον οποίο μαθήτευσε για πολλά χρόνια.

Έχει κάνει πολλές προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογικές σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2016 προσκλήθηκε από τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη να φιλοτεχνήσει κατά χώραν (in situ) και να εκθέσει πρωτότυπα έργα (νωπογραφίες) μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης σε επικοινωνία με τους επισκέπτες. Την ίδια χρονιά φιλοτέχνησε το τυχερό του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής για το 2017 με τίτλο “Μουσική Ευρώπη”. Η πιο πρόσφατη ατομική της έκθεση Red or Dead πραγματοποιήθηκε τον Δελκέμβριο 2021 – Ιανουάριο 2022 στον χώρο τέχνης 212arts στον Πειραιά. Πίνακές της βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

“Γνώρισα τον Καραγκιόζη όταν ήμουν παιδί και η γιαγιά και η μητέρα μου με πήγαιναν σε ένα Θέατρο Σκιών στα Πατήσια. Με συνάρπαζε πως έβγαιναν τα χρώματα μέσα από το πανί. Ο πατέρας μου όταν ήταν και αυτός παιδί έφτιαχνε φιγούρες στην Αρεόπολη της Μάνης και έκανε παραστάσεις με ένα σεντόνι στην αυλή. Ξανασυναντήθηκα με τον Καραγκιόζη μεγάλη όταν γνώρισα τις πρώτες φιγούρες από δέρμα καμήλας στο παλαιοπωλείο των Σοκαράδων στο Μοναστηράκι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να δουλευτεί το δέρμα καμήλας και όταν δουλεύεται γίνεται μια διαφάνεια. Και ο Αλέκος Φασιανός είχε μια τεράστια αγάπη στον Καραγκιόζη, είχε φτιάξει φιγούρες για να παίξει σε αυτοσχέδιο μπερντέ δικές του ιστορίες. Πολλές πληροφορίες βρήκα για τον Καραγκιόζη στο βιβλίο που έγραψε ο Ηλίας Πετροπουλος, ήταν ένα σημαντικό ανάγνωσμα που με επηρέασε. Αισθητικά με εντυπωσιάζει ο κοπτικός χαρακτήρας και δραματικά η δυνατότητα να δημιουργήσει τόσο έντονα συναισθήματα με τόσο απλά μέσα.”

Ιόλη Ξιφαρά

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn