Σε μία ιστορική και σπάνια συνεύρεση, το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια νέα παράσταση θεάτρου σκιών, όπου Έλληνας και Τούρκος καραγκιοζοπαίκτες μοιράζονται την ίδια σκηνή, στην ίδια χρονική στιγμή, χρησιμοποιώντας ο καθένας την μητρική του γλώσσα. Το κοινό απολαμβάνει αυτή την μοναδική συνύπαρξη με τη βοήθεια υπότιτλων τόσο για την ελληνική όσο και για την τουρκική γλώσσα. Το πρωτότυπο αυτό έργο γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε ειδικά για το φεστιβάλ. Παρουσιάζεται στο κοινό για πρώτη φορά, από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες θεάτρου Σκιών, Ηλία Καρελλά και Cengiz Özek.
Πρόγραμμα Παραστάσεων – Αφοί Καραγκιόζη
Παρασκευή 7 Απριλίου στις 20:00
Σάββατο 8 Απριλίου στις 11:00
Κυριακή 9 Απριλίου στις 18:00
Κλείστε το εισητήριο σας ΕΔΩ
Ηλίας Καρελλάς
Ξεκίνησε την πορεία του στο θέατρο σκιών το 1996. Δημιουργεί και σκηνοθετεί πρωτοποριακές παραστάσεις όπου συνυπάρχουν αρμονικά επί σκηνής ο ηθοποιός, η σκιά, η κούκλα, η μάσκα, τα πολυμέσα και η ζωντανή μουσική.
Από τον Νοέμβριο του 2018 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δημιούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Ηλία Καρελλά, «Το σπίτι του Καραγκιόζη»· έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο 300 τ.μ. στον οποίο ζωντανεύουν τρισδιάστατα το εσωτερικό του σπιτιού του Καραγκιόζη και η ιστορία του θεάτρου σκιών, από τη γέννησή του ως τις μέρες μας.
Για τις παραστάσεις του έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετέχει σε φεστιβάλκαι εκδηλώσεις όλης της χώρας. Διαθέτει μια σπάνια συλλογή από φιγούρες και σκηνικά του ελληνικού και παγκόσμιου θεάτρου σκιών.
Cengiz Özek
Έχει παίξει και παρουσιάσει παραστάσεις θεάτρου σκιών σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, εκθέσεις και σεμινάρια. Διδάσκει επίσης παραδοσιακό τουρκικό θέατρο και τούρκικο κουκλοθέατρο ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Kocaeli. Συμμετείχε στις εργασίες ίδρυσης του τουρκικού Μουσείου Παραστατικών Τεχνών. Ήταν σύμβουλος του Μουσείου για το παραδοσιακό τουρκικό Θέατρο. Μέλος της UNIMA (International Association of Puppet and Shadow Play), ο Özek ίδρυσε το “Cengiz Özek Puppet Theatre” το 1993, το οποίο σκηνοθεί σύγχρονα έργα βασισμένα σε παραδοσιακά τουρκικά θεατρικά είδη.
Το 1998, του απονεμήθηκε το βραβείο “Karagöz” για το έργο του και δημιούργησε το ετήσιο “Διεθνές Φεστιβάλ
Κουκλοθέατρου της Κωνσταντινούπολης”.